23 augustus 2014. Hartje zomer in Zuid-Limburg, daar waar de natuur en het klimaat doorgaans niets gemeen hebben met de kille, zompige klei van de vlakke, Hollandse Delta waar regen eerder regel is dan uitzondering.
We zijn te gast op wijndomein St. Martinus, bedacht, gebouwd en vandaag gepresenteerd door Stan Beurskens. ‘Stan the man’ Beurskens (1977), leerde het vak van zijn vader, maar ontwikkelde zich door studies aan de universiteiten van Wageningen, Stellenbosch en Geisenheim én praktijkervaring in zowel Duitsland, Spanje en Frankrijk als Zuid-Afrika en Nieuw Zeeland tot een breed georiënteerde en alom gerespecteerde professional uit het zonnige zuiden.
De ironie wil dat we ons deze dag ook hier door koude blubber moeten waden, het gevolg van een lange reeks van dagen met temperaturen ver beneden het normale gemiddelde en overvloedige regenval. Het is dan ook geen wonder dat ‘special guest’ Harold Hamersma zijn speech begint met het citaat “Nederland is te koud en te nat voor de wijnbouw”. Later in zijn toespraak nuanceert hij deze woorden en geeft toe dat ook hij inmiddels de mening van wijngoeroe Jancis Robinson deelt, dat we het laatste decennium in ons koele kikkerlandje zelfs betere wijnen maken dan in Groot-Brittannië.
Ook Cees van Casteren MW krijgt de microfoon en verhaalt kort over een ervaring met een in alle opzichten aan een urinestaal gelijkwaardige wijn van Nederlandse bodem. Drs. Reg van Loo, burgemeester van Vaals, looft Beurskens en vertelt met gepaste trots hoe hij actief heeft meegewerkt aan de realisatie van dit unieke project. Vanaf de allereerste wandeling op het domein, heeft hij zes jaar lang elk innovatief idee van Beurskens steevast afgewezen.
Een ieder lacht en Stan Beurskens benadrukt dat er inderdaad sprake is van een heuse uitdaging en een project dat zeker het laatste jaar veel weg had van een beangstigende rit in een achtbaan.
Tegen de stroom in, maar gedreven door zijn passie en overtuiging, gebaseerd op een duidelijke visie, een indrukwekkende hoeveelheid kennis en ervaring, tomeloze inzet en vergelijkbare steun van familie, vrienden, zakelijke partners en personeel weet hij zijn droom toch werkelijkheid te maken.
Niet zonder reden straalt hij tijdens de opening van zijn wijnkelder annex kenniscentrum en laat een ieder weten dat hij klaar is om de wereld kennis te laten maken met zijn levenswerk.
Trouwe medewerkers, klanten, collega’s en andere belangstellenden laten zich zijn wijnen goed smaken en genieten van het adembenemende uitzicht en de gastvrijheid. Uiteraard
zijn ze zichtbaar onder de indruk van hetgeen Beurskens en zijn staf hier hebben gerealiseerd. Vier verdiepingen (tot 20 meter diep in Vijlense heuvels) zijn met de modernste hulpmiddelen ingericht om mooie wijnen te maken en emotie, kennis, ervaring en smaken met een ieder te delen.
Beurskens maakt momenteel een twaalftal wijnen waarvan de Brut de Prestige (Souvignier), Cuvée Gris de Villare (Souvignier Gris) en Cuvée Cabernet (Cabernet Cortis) een goede indruk maken. Ik heb mijn twijfels over het potentieel en de toegevoegde waarde van druivensoorten als de
witte Johanniter en de blauwe Monarch, maar de wijnen zijn absoluut goed gemaakt, zuiver en hebben hun eigen karakter. Gezien het plezier waarmee velen ook van deze wijnen genoten, zal Beurskens weinig moeite hebben met deze kleine uiterst persoonlijke kanttekeningen ;-).
Voor meer informatie: www.wijngaardmartinus.nl