Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Petrolo; door Thim Vernooij

Petrolo; door Thim Vernooij

Op uitnodiging van Winston van Eijkelenborg, directeur Wine & Spirits, nam Thim Vernooij namens NCS deel aan het AMICI DEL VINO DINER bij restaurant La Liguria aan het Noordeinde in Den Haag. Na de ontvangst met een glas Ca’ del Bosco Cuvée Prestige (Edizione 46) verhaalde Rocco Sanjust over Petrolo, het Toscaanse familiebedrijf.

Historisch
Het circa 300 hectare grote domein maakte deel uit van het Middeleeuwse landgoed Galatrona, waarvan de geschiedenis zelfs teruggaat tot de Romeinse tijd. Zo staat de oude toren op fundamenten die de Romeinen aanlegden. In 1947 werd het domein aangekocht door Gastone Bazzocchi (van origine betonverwerker), ‘gewoon’ omdat hij omgeving zo mooi vond.

Sangiovese en meer
Wijn was destijds al gemeengoed in de regio, want in het decreet uit 1716 van Cosimo III de Medici, werd de Val d’Arno di Sopra (tussen Florence en Arezzo) al genoemd als gebied waar Chianti gemaakt mocht worden. Later, in 1834, roemt de toenmalige eigenaar Giorgio Perrin (agronoom en lid van de Accademia dei Georgofili in Florence) percelen als de Campo Asciutto, nu bekend als Bòggina. De destijds al vermelde geschiktheid van de regio voor Franse druivenrassen in combinatie met sangiovese is opmerkelijk, want doorgaans (en vooral abusievelijk) wordt aangegeven dat rassen als cabernet sauvignon pas ruim honderd jaar later in beeld komen in Toscane.

Kwaliteit
In de jaren ’80 van de vorige eeuw besluiten Lucia Sanjust Bazzochi en haar zoon Luca Sanjust om zich op pure kwaliteit te richten. Wijngaarden worden herplant met een selectie van eigen planten, waarbij men van 1500 planten voor een productie van 3500 hectoliter per hectare, kiest voor 5500 planten en opbrengst van maximaal 700 hectoliter per hectare. Ze planten ook de eerste stokken merlot aan op de ‘Galatrona’ een wijngaard van 10 hectare, ooit een meer en daarom gekenmerkt door een bodem met veel klei. De combinatie van klei, leisteen, mergel en zandsteen geeft hier, samen met een hoogte van 300 meter en een zuidoostelijke expositie, de structuur, elegantie en balans die de gelijknamige wijn karakteriseert.

Merlot en meer
De eerste oogst van de Galatrone was 1994 en zorgde al meteen voor veel lovende kritieken. De wijn werd direct gelijkwaardig geacht aan illustere soortgenoten als Masseto, Messorio, l’Apparita en Redigaffi. Het wereldwijde succes kreeg alleen in 1996 geen vervolg toen wilde zwijnen en reeën uitgebreid genoten van rijpe, zoete druiven en vrijwel de gehele oogst merlot verloren ging. Sindsdien zijn er gepaste maatregelen getroffen en leveren de inmiddels 50.000 wijnstokken jaarlijks zo’n 30.000 flessen Galatrone. In 2018 staakt Rocco Sanjust zijn professionele golfcarrière om zich, samen met zijn vader Luca, volledig aan wijn te wijden. Praktische kennis deed hij o.a. op in Châteauneuf-du-Pape en de Bourgogne, waar hij ook ervaring opdoet met het gebruik van Frans eikenhout. Petrolo brengt zeven wijnen op de markt, de Bòggina A, B en C, de Torrione, de Campolusso, de San Petrolo en de Galatrona. Men richt zich op organische biodiversiteit en ze maken o.a. compost van eigen, natuurlijk restmateriaal voor het bemesten van de wijngaard. Sinds 2016 is Petrolo volledig biologisch gecertificeerd.

Diner
Om het nuttige met het aangename te verenigen werd een deel van de wijnen geschonken bij een menu samengesteld door Giorgio Cama, de chef van La Liguria. Op tafel kwamen o.a. de Bòggina B 2022 bij de Polpo e Tonno, de Torrione 2021 en 2022 bij de Tagliolini Al Tartufo en de Galatrone 2017, 2018, 2021 en 2022 bij de Filetto La Granda.

Bòggina
De Bòggina B, Toscane Trebbiano IGT 2022 bleek een aangename wijn, strogeel van kleur, met in de neus wat citrus en een Bourgondisch tintje door de opvoeding van circa 15 maanden in tonneaux (sur lie) dankzij de samenwerking met Lucien Le Moine, de befaamde négociant uit Beaune. Rocco geeft aan dat deze wijn (eerste oogst in 2014) wel als nieuwe kwaliteitsstandaard voor Toscaanse witte wijnen wordt aangemerkt, een mening die uiteraard wordt gevoed door ‘enig’ chauvinisme.

Torrione
De Torrione Val d’Arno di Sopra DOC is een blend van sangiovese (80%), merlot (15%) en cabernet sauvignon (5%) afkomstig uit alle wijngaarden van Petrolo. Na handmatig te zijn geplukt en zorgvuldig te zijn gesorteerd vergisten de druiven op eigen gisten in betonnen cuves. De malolactische gisting en lagering van 15 tot 18 maanden geschiedt in eikenhouten vaten. Op het etiket is de oude toren van het wijngoed afgebeeld.

De 2020 is nog gesloten, hoewel vooral de sangiovese goed te herkennen is. De kwaliteit is prima dankzij een goede balans en inhoud die een goed rijpingspotentieel voorspellen.

In de 2021 komt de cabernet sauvignon meer naar voren, die meer donkere  fruittonen geeft; de wijn is nog wat onrustig, maar goed van smaak en beschikt over een goed rijpingspotentieel.

Galatrone
De Galatrone (100% merlot) is het vlaggenschip van Petrolo en de 2022 kreeg van James Suckling de maximale score van 100/100 punten toegekend. De trossen worden handmatig geplukt en in kleine kratten naar de sorteertafel gebracht voor een strenge selectie van de druiven. De natuurlijke vinificatie met eigen inheemse gisten vindt plaats in cementen cuves. Vervolgens rijpt de wijn 18 tot 20 maanden in barriques van Frans eiken, waarvan 1/3 deel nieuw is. Tijdens de eerste 6 maanden vindt een frequente bâttonage plaats.

  • De 2017 komt uit een lastiger jaar, want droogte en hitte zijn niet de meest favoriete weersomstandigheden voor de merlot. De wijn is echter elegant met een subtiele balans tussen donkere fruittonen en tannine met voldoende fraîcheur en lengte; aromatisch en op dit moment erg aantrekkelijk.
  • Meer potentieel lijkt de 2018 te hebben dankzij een stevige structuur en fraaie complexiteit; een wijn die zich in de komende jaren beslist verder zal ontwikkelen.
  • Jonger en erg fijn is de 2021, een wijn met vooral een goede balans, verfijnde tanninestructuur en mooie afdronk.
  • In 2022 rijpte de merlot voorbeeldig door een combinatie van overwegend droog weer met overvloedige zonneschijn en voldoende regen. De druiven beschikten over een perfecte rijpheid met voldoende zuren en finesse voor een wijn die wel het Toscaanse antwoord op Petrus wordt genoemd. De wijn is robijnrood van kleur, geurt uitbundig en is complex en lang van smaak met zowel een fijne kruidigheid als impressies van donker fruit met wat mokka en tabak. Een wijn die blijft boeien.

Giodo
Na het diner waren nog twee 100 punten wijnen (James Suckling) te proeven, de Giodo Brunello Di Montalcino 2015 en 2016. Beide wijnen robijnrood, soepel, vol en zacht met mooie fruittonen en een afgeronde tanninestructuur met wat meer kracht in de 2015 en meer frisse tonen in de 2016.  

NB door Fred Nijhuis
“Generous James” Suckling strooit de laatste jaren kwistig met maximale scores en blijkt een voorliefde te hebben voor de stijl en wijnen van zijn goede vriend Carlo Ferrini. Doorgaans scoort Suckling minimaal 3 tot 5 punten hoger dan de meeste van zijn collega’s, zelfs die tegenwoordig ook al erg scheutig zijn met punten.

Wine & Spirits Company
Kranenburgweg 200
2583 ER Den Haag
Tel. 085-7731991
Email: info@winespirits.nl

Petrolo Società Agricola s.s.
Loc. Petrolo N° 30
Mercatale Valdarno
52021 Bucine, Arezzo, Italia
Tel. +39 055 9911322
Email: petrolo@petrolo.it

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn