Massimo Abbate; geproefd en beproefd
De Belgische wijnliefhebber Marc Leemans attendeerde me enige tijd geleden op de wijnen van Massimo Abbate, een soort Piemontese “garagist” die erg leuke wijnen maakt. Ze werden met veel plezier geproefd door ons team en een nietsvermoedende importeur die later moest toegeven gecharmeerd te zijn van vooral de witte wijnen.

Abbata
Massimo Abbate, geboren in 1983 te Castagnole delle Lanze, werkte na zijn opleiding aan het Institute of Viticulture & Oenology in Alba, de nodige jaren als consultant voor diverse Piemontese wijnhuizen. Van huis uit was er altijd al de wens om een eigen wijnbedrijf te starten en in 2015 was hij in de gelegenheid om wijngaarden van de familie over te nemen in de gemeenten Castagnole Lanze, Coazzolo en Neive. De 8,5 ha aan wijngaarden zijn beplant met bekende druivenrassen als moscato, barbera, dolcetto en nebbiolo, maar inmiddels ook met merlot en sauvignon blanc, deze laatste twee zeker geen algemeen voorkomende druiven in de regio.
Keuzes
Kleinere wijndomeinen als Abbate moeten altijd duidelijke keuzes maken: de beperkte hoeveelheid druiven verkopen aan een coöperatie of grote collega of er zelf wijnen van maken. In dat laatste geval moet er sprake zijn van een specifieke stijl en hoge(re) kwaliteit. Alleen dan is er sprake van toegevoegde waarde en daarmee ook een goede financiële balans. Massimo Abbate koos bewust voor kwaliteit, respect voor de natuur en een eigen identiteit die zijn wijnen in meerdere opzichten interessant maken.
Het duurde overigens tot 2020 voor hij zijn eerste wijnen op de markt kon brengen, 780 flessen 2018 Langhe Nebbiolo en een zelfde aantal Barbera d’Asti Superiore. Kort daarna breidde hij de productie uit met een Sauvignon blanc, Vino Bianco Musa, Langhe Rosato en Langhe Rosso, alles in zeer beperkte hoeveelheden; de totale productie blijft onder de 15.000 flessen per jaar.


De fles gaat leeg
Wat maakt zijn wijnen nu zo bijzonder? Allereerst is er het gebruik van de sauvignon blanc, zowel puur als in een blend met moscato. Een gedeeltelijke houtopvoeding geeft beide wijnen een toon die intrigeert. Het is net genoeg om op te vallen en iets toe te voegen aan de wijn, terwijl we er niet door worden afgeleid van de pure fruitaroma’s van de druiven. Het smaakgehalte is goed, de wijnen vragen als het ware om eten, niet om tekortkomingen te maskeren, maar omdat ze wat toevoegen aan fraaie gerechten, waarbij je vleesgerechten overigens niet hoeft te mijden.
Met de barbera en de Langhe rosso en nebbiolo geeft Abbate wijnen die heel opwekkend zijn, loepzuiver, precies en ook hier prima begeleiders aan tafel. Ze zijn slank, fris en heel doordrinkbaar, ook (of misschien wel juist) de Langhe Rosso een 100% merlot. Het zijn geen blockbusters gemaakt om punten te scoren, maar wijnen die naar een volgend glas doen verlangen in combinatie met een keur aan gerechten. Wat mij betreft het type wijn waarvan de fles leeg gaat! Ik ben wat dat betreft ook zeer nieuwsgierig naar een kennismaking met nog 2 wijnen, een dolcetto en een Barbaresco.
Zoals aangegeven, de wijnen worden in kleine hoeveelheden gemaakt, variërend van 1100 voor de Langhe Rosso tot 2000 van de Langhe Nebbiolo. Desalniettemin zijn er flessen beschikbaar voor de Nederlandse markt. Het zijn er niet veel, maar de importeur, restaurateur of detaillist die wel eens wat anders durft te serveren dan de gebruikelijke wijnen uit Piemonte, voegt beslist een juweeltje toe aan zijn of haar assortiment.
Massimo Abbate
Via Fratelli Vicari 92
14054 Castagnole delle Lanze (AT)
massimoabbate@gmail.com
tel +393398007504

Geproefd werden:
Piemonte Sauvignon DOC, 2022
0,30 ha, op 270 m, expositie noord-west, 8 jaar oud, Guyot gesnoeid
Gisting: 2/3 in RVS, 1/3 in vaten 500 l op 18°C
Lagering van 8 maanden in 2e jaars tonneaux Frans eiken + 6 mnd fles
Productie: 1400 flessen
Alcohol: 13,5%
Musa, Vino Bianco, 2023
70% Moscato D’Asti, 30% Sauvignon Blanc
Gisting: Moscato in medium toasted barriques Frans eiken; sauvignon blanc in RVS op l6- l8°C.
Lagering van 6 maanden: barriques voor Moscato D’Asti, RVS sur lie voor de sauvignon.
Productie: 1400 flessen
Alcohol: 14%
Langhe Rosso, 2022
100% Merlot
0,27 ha, klei met kalksteen en mergel, wijngaard van 8 jaar oud
Gisting en weking van 20-25 dagen in RVS, lagering van 15 maanden in barriques en tonneaux
Productie: 1100 flessen
Alcohol: 14,5%
Langhe Nebbiolo, 2022
100% Nebbiolo, 0,27 ha, mergel met kalkrijke klei, wijngaard 10 jaar oud
Gisting en weking van 20 dagen in RVS,
Lagering van 12 mnd in barriques en tonneaux Frans eiken + 4 mnd RVS
Productie: 2000 flessen
Alcohol: 14,5%
Barbera d’Asti Superiore, 2021
0.36 ha, bodem rijk aan klei, klaksteen en mergel, wijngaard circa 10 jaar oud
Gisting en weking van 20-25 dagen in RVS; lagering 15 maanden in barriques en tonneaux
Productie: 1300 flessen
Alcohol: 14,5%
