Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Vulkanische land/wijnbouw

Kort geleden mocht ik weer wat workshops verzorgen over Vulkanische land/wijnbouw. Dat doe ik graag in samenwerking met bijzondere restaurants en deze keer waren we te gast bij Roemer Wine & Food in Utrecht en De Rozario in Helmond.

HEVA
De workshops zijn een initiatief van Volcanic Agriculture of Europe (HEVA) een Europees samenwerkingsverband dat de producten van vulkanische bodems uit de Monte Veronese, Soave, Santorini en Monte Lessini promoot. Hun doel is o.a. uit te leggen wat de voordelen zijn van vulkanische land/wijnbouw, met authenticiteit en duurzaamheid als centrale thema’s.

Mineralen
Als vulkanische land/wijnbouw wordt genoemd, dan komen “mineralen” onvermijdelijk aan de orde. Vulkanen brengen immers allerlei mineralen naar de oppervlakte en het leven kan niet bestaan zonder deze elementen. Punt is echter dat niet altijd bekend is wat mineralen zijn, welke belangrijk zijn, waarom en ook, wat ze juist wel of juist niet doen.

Tijdens de workshops werd dieper ingegaan op vulkanen, hun ontstaan, vormen en invloeden en de materialen waarvan land/wijnbouw profiteert. Uiteraard kwamen mineralen daarbij uitgebreid aan de orde.

Een paar conclusies:

  • Het is een feit dat organismen mineralen nodig hebben om te kunnen leven.
  • Het is ook een feit dat vulkanische bodems van nature rijk zijn aan mineralen.
  • Van nature is vulkanische bodem dood en dus onvruchtbaar.
  • Een vulkanische bodem heeft organisch leven nodig om ‘vruchtbaar’ te worden; organisch leven dat de rijkdom aan mineralen kan omzetten in elementen die de wortel van een plant kan opnemen.
  • Vulkanische bodems hebben in principe geen behoefte aan de kunstmatige toevoeging van mineralen, daar beschikt de bodem van nature al over.
  • Vulkanische bodems zijn daardoor als duurzaam te beschouwen.
  • Eveneens is het een feit dat mineralen geen invloed hebben op aroma’s in wijnen.
  • Daarom is het ook een feit dat woorden als ‘mineraal’ en ‘mineraliteit’ in wijnbeschrijvingen niet afkomstig zijn van de bodem en mineralen, maar van de fantasie van wijnschrijvers en reclame- of marketing medewerkers.

Lunch!
Om het nuttige met het aangename te verenigen, konden de deelnemers ook genieten van verschillende wijnen en kazen uit voornoemde gebieden en fraaie gerechten tijdens afsluitende lunches, vergezeld door diverse wijnen van vulkanische bodems.

Met dank aan: HEVA, WellCom, Roemer Wine & Food, De Rozario en Fotostudio Ingrid Driessen voor de foto’s bij De Rozario.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word